2015.

Maart.
Eind februari werd Katako-Kombe getroffen door een zeer zware storm. Vooral de cité had het hard te verduren. De schade was enorm: huizen verwoest, daken weggewaaid… Ook de meisjesschool vlakbij het ziekenhuis is serieus beschadigd. Van twee gebouwen is het dak weggewaaid en dus moeten de kinderen les volgen in openlucht. Zéér vervelend want het was daar volop regenseizoen.
Het ziekenhuis werd deze keer minder getroffen. Enkele spaarlampen in de pediatrie waren defect ten gevolge van blikseminslagen en veroorzaakten een kortsluiting. Daardoor zat een deel van de pediatrie zonder stroom. Mits vervanging van de kapotte lampen en het opnieuw inschakelen van de automatische veiligheden was dit euvel relatief vlug van de baan.
Er was in maart een geslaagde labo- en gynaecologische missie van ‘Artsen zonder Vakantie’ achter de rug.
Een gespecialiseerd pediatrisch verpleger uit Kinshasa was in maart voor de tweede keer in één jaar tijd gedurende drie maanden in het ziekenhuis om de organisatie van de pediatrie op te volgen en bij te sturen. Ook een vroedvrouw uit Kinshasa, maman Germaine, was voor drie maanden ter plaatse om opleidingen te geven. Zij was al meerdere keren in het ziekenhuis en in enkele ‘centres de santé’ onder andere in die van Aunda en Shinga II.

Juli.
Dr. Yves Kluyskens wass nu in Katako-Kombe samen met Prof. Verdonck (voorzitter Raad van Beheer AZ Maria-Middelares Gent) en Katrien Vandaele (hoofdverpleegster (AZ MM Gent). Yves wil door hen mee te nemen de banden versterken tussen AZMM en het project in Katako-Kombe. Het werd een unieke inleefreis die te maken heeft met het jumelageproject ‘Ziekenhuis voor Ziekenhuis’ in Katako Kombe in Congo. AZ Maria-Middelares Gent is gejumeleerd met het ziekenhuis van Katako-Kombe.

September.
Gezondheidscentrum van Kiomi is afgebrand. Kiomi ligt op goed 100 kilometer van het ziekenhuis van Katako-Kombe en is extreem moeilijk te bereiken. Door een defect aan een frigo die op petroleum werkt, is het gezondheidscentrum van Kiomi volledig afgebrand.
Het centrum, dat aan vernieuwing toe was, moet helemaal heropgebouwd worden. Het personeel dat alles kwijt is zal zich improviserend uit de slag moeten trekken tot het centrum weer opgebouwd is.
Het centrum bezorgt aan ruim 10.000 inwoners eerstelijnsgezondheidszorg.

Oktober 2015.
Op zijn motortocht, met twee kompanen, van Kigali tot Kinshasa passeerde dokter Dirk Feys, huisarts in Ledeberg (Gent), op 30-31 oktober 2015 langs Katako-Kombe. Dirk organiseerde in 2014 een feest voor zijn zestigste verjaardag en kon zijn genodigden overtuigen een milde gift te doen ten voordele van het project in Katako-Kombe. De giften waren voldoende om een nieuw gezondheidscentrum te bouwen: het ‘Centre de Santé’ Omeka Pilote.
Dirk heeft het centrum officieel ingehuldigd met de bijhorende feestelijkheden en kon twee dagen lang genieten van de sfeer in Katako-Kombe en hierbij ook het ziekenhuis en de lokale meisjesschool bezoeken. Dirk, die met de motor heel wat reizen en avonturen in Centraal Afrika meemaakte, toch kon de hartelijke en warme ontvangst in Katako-Kombe hem nog diep ontroeren. Zijn bezoek dat men ter plaatse allicht ook niet gauw zal vergeten zal deel uitmaken van de verhalen die over de generaties heen aan de kinderen worden verteld.
Tijdens zijn passage in Kiomi heeft dokter Dirk ook de vernieling van het gezondheidscentrum (CS Kiomi) kunnen vaststellen. Dit ‘Centre de santé’ moet zo snel mogelijk gerehabiliteerd te worden omdat het een belangrijk centrum is dat een grote bevolking dekt in basisgezondheidszorg.


index
Meer info? klik hier